DDD en DSL: een mooie combinatie!

Werken met een domeingedreven applicatie architectuur is mooi. Daarnaast zien we nu veel gesproken worden over DSL. Zeker in de Microsoft wereld is dit een hot topic. In dit artikel hebben we kort beschreven hoe DSL’s gebruikt kunnen worden in een domeingedreven ontwikkelomgeving. Het artikel:
DDD en DSL.

Overigens binnen Sogyo hebben een DSL ontwikkeld om NHibernate mappings en configuraties bestanden te genereren. Een goed voorbeeld van een horizontale DSL die vooral veel herhalend werk uit handen neemt. Mocht je hiermee aan de slag willen stuur dan ff een mailtje.

1 reactie op DDD en DSL: een mooie combinatie!

 1. Goed om te zien dat DSL’s steeds meer en meer naar voren komen. Je punten in “Doelen van een DSL” zou ik willen aanvullen met DSL gericht op half-gebruikers, bijvoorbeeld domain experts van een bedrijf die nieuwe processen en rules bedenken. Laat hen deze nieuwe processen/rules rechstreeks in een externe DSL maken, in een soort sandbox achtige omgeving ook nog testen en als klap op de vuurpijl ‘zelf’ deployen door de resultante van de DSL in de applicatie te activeren. Ook als je klein begint -simpele business rules laten wijzigen- heb je al een groot voordeel voor de organisatie: IT hoeft niet meer de bedachte business rule om te zetten in regels binnen de applicatie, daar moet het DSL framework voor zorgen.

  De inspanning zit ‘m in initieel een dergelijk framework opzetten.

  Een en ander heb ik gezien/gehoord op de Grails Exchange waar veel aandacht voor DSL’s was, zie de links hieronder(ook vidcasts op de site aanwezig).

  Volgens mij moeten we gewoon beginnen šŸ˜‰

  http://www.grails-exchange.com/files/VenkatSubramaniam%20-%20DomainSpecificLanguages.pdf
  http://www.grails-exchange.com/files/Guilliaume%20LaForge%20-%20DomainSpecificLanguages.pdf

  grt,

  Alex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *