Ontmoeting Eric Evans

5 juli was er een besloten bijeenkomst waarin Eric Evans een korte introductie gaf in zijn werk rondom Domain Driven Design. Een zeer interessante dag. We hebben discussies gevoerd over modeleerstijlen. Wat me het meeste opviel is dat Evans vrij vroeg in het design proces rekening houd met techniek. Op zichzelf voelt dat goed, omdat je dan ook pragmatisch te werk gaat. Wat minder goed aanvoelt is dat wat mij betreft het domein altijd los staat van techniek. Hij heeft ruime tijd stil gestaan bij het concept van Ubiquitous Language. Dit is ook een van de punten die mij het meeste trekt in zijn werk. Het idee is dat je opzoek gaat naar de taal van het business domein. Samen met domeinexpert probeer je de termen boven water te krijgen die voor de business waardevol zijn. Daarbij gaf hij zeer bruikbare tips hoe dit verder uit te voeren.
 
Eigenlijk was een dag te kort. Juist als het echt interessant wordt is de dag voorbij. Een van de belangrijkste punten die nog openstaan is de relatie van de ambiguous language met OO ontwerpregels. In onze praktijk streven we namelijk zoveel mogelijk na om de termen uit de business rechtstreeks in een domeinmodel te modeleren. Echter naast de termen gaat het ook om verantwoordelijkheden die in een domeinmodel belegd moeten worden. De verantwoordelijkheden moeten dusdanig ingevuld worden dat het domeinmodel volledig op zichzelf de scenario’s van de use cases kan vervullen. Dan gelden dus ook de OO ontwerpregels voor een domeinmodel.
 
In ieder geval een leuke dag. Zeker de moeite waard om met hem verder te gaan mailen.. Wie weet komt er weer een vervolg. Een interessante man om verder mee te praten.
 
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog, DDD